Zuidwest 100

VVH Zuidwest 100 Leiden

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Straten en lanen in Zuidwest 100

Vrijwel alle straten, lanen en pleinen in de wijk waarin wij wonen zijn genoemd naar componisten. Toch heet deze wijk niet 'Componistenwijk', maar 'Fortuinwijk'. Dat komt zo: tussen de Trekvliet en de Korte Vliet liep vroeger een sloot als afscheiding tussen de Boshuizerpolder en de Gasthuispolder. Aan die sloot stond een volmolen genaamd 'Het Fortuin'. Deze molen, die later ook werd gebruikt als oliemolen en als trasmolen *), werd omstreeks 1900 gesloopt. De 'Fortuinsloot' bleef. Aangepast aan de bebouwing vinden we hem terug langs de Mendelssohnkade, langs de Tjaikowskikade en, aan de andere kant van de Churchilllaan, langs de Van der Helmlaan. Van de componisten, waarnaar de straten en lanen in Zuid-West 100 zijn genoemd, heb ik wat gegevens verzameld. Wellicht interesseert u zich hiervoor en gaat u ook eens, of nog meer, luisteren naar de muziek van de man waarnaar uw straat of laan heet. Een beetje triest vind ik het wel voor Smetana. Zijn straat is nu niet bepaald de fraaiste in onze buurt, terwijl zijn muziek zo mooi is.

Joop Olofsen

*) Volmolen: molen voor het vervilten van laken; oliemolen: molen voor het persen van olie uit noten; trasmolen: molen voor het pletten van vezels.Donizetti

De Noord-Italiaanse operacomponist Gaetano Domenico Maria Donizetti werd geboren op 29 november 1797 in Bèrgamo. Met zijn over het algemeen glad geschreven muziek trad hij in de voetsporen van Rossini. Donizetti componeerde gemakkelijk en snel. Hij presteerde het om een opdracht van twaalf opera's in drie jaar te klaren. Zijn belangrijkste opera's zijn 'L'eliser d'amore', 'Don Pasquale' en 'Lucia di Lammermoor'. Behalve opera's schreef hij ook enkele oratoria, cantates en kamermuziek. Om zijn opera's bekendheid te geven reisde Donizetti veel door Italië, Frankrijk en Oostenrijk. Vaak verbleef hij in Parijs, waar zijn belangrijkste werken in première gingen. In 1834 vestigde Donizetti zich in Napels, waar hij leraar compositie en contrapunt werd aan het conservatorium. Hij stierf als geesteszieke op 8 april 1848.

 

Paganini

Niccolò Paganini werd geboren in Genua op 27 oktober 1782. Van zijn vader, een havenarbeider die tevens een talentvol amateurviolist was, kreeg hij de eerste vioollessen. Daarbij ging het vaak hardhandig toe. Toen Niccolò negen jaar oud was gaf hij in Genua zijn eerste concert. Vooral door zelfstudie wist hij zich zo snel te ontwikkelen, dat hij al op zeventienjarige leeftijd een grote bekendheid had als vioolvirtuoos. Daarnaast maakte hij ook naam als gitarist. Met zijn geweldige techniek en vingervlugheid maakte hij een enorme indruk, niet alleen bij het 'gewone' concertpubliek, maar ook bij grootheden als Brahms, Chopin, Liszt en Schumann. Hij gold als de 'duivelskunstenaar' op de viool. In 1828 maakte hij een concertreis door Europa waardoor zijn roem zich verder verspreidde.
Paganini was een zeer eerzuchtig mens; hij stond bekend om zijn gierigheid. De enige vaste betrekking waarvoor hij zich ooit leende, was die van 'kamervirtuoos' bij Marie Elise Bonaparte, de in Luca wonende zuster van keizer Napoleon, met wie hij een verhouding had. Zijn bekendste composities zijn de 24 capriccio's voor viool en gitaar, de 12 sonates voor vioolsolo en de concerten voor viool en orkest. Niccolò Paganini overleed in Nice op 27 mei 1840 als miljonair.

 

Scarlatti

De componist Alessandro Scarlatti, naar wie de Scarlattistraat is genoemd, werd geboren op 2 mei 1660 in Palermo. Hij werkte in Rome waar hij hofkapelmeester was van de daar wonende Zweedse koningin Christina, en in Napels aan de kerk van Sta Maria Maggiore. Verder verbleef hij enige jaren in Venetië en in Florence. Alessandro Scarlatti geldt als de voornaamste figuur van de Napolitaanse School. In zijn opera's geeft hij, net als George Frideric Handel, het dramatische duidelijk prioriteit boven het zuiver muzikale. Hij was de eerste die kwam met de zogenaamde 'da-capo' aria, de aria waarbij na het tweede deel het eerste wordt herhaald. Op zijn naam staat ook de 'Italiaanse Ouverture' (snel-langzaam-snel) als tegenpool van de 'Franse' (langzaam-snel-langzaam). Scarlatti was een zeer productieve componist. Hij schreef meer dan 650 cantates, 150 oratoria, 115 opera's en daarnaast nog psalmen, missen, concerten, kamermuziek en werken voor klavecimbel. Alessandro Scarlatti was de leermeester van zijn later zeer beroemde zoon Domenico, van Adolph Hasse en van Fransesco Durante. Zijn zoon Domenico heeft lange tijd geleden onder de heerszuchtige aard van zijn vader. De rechter moest er zelfs aan te pas komen eer Domenico de vrijheid kreeg om naar Spanje te vertrekken. Alessandro Scarlatti overleed op 24 oktober 1725 in Napels.

 


Pagina 2 van 2

Aanmelden

Wie is er online?

Niemand

Evenementen kalender

Februari 2020
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1